Istoric

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane (APAC) a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a promova și susține artiști din sfera artelor contemporane vizuale și performative, precum și facilitarea înțelegerii artei contemporane și a discursurilor teoretice care o însoțesc, astfel încât publicul avut în vedere, unul cât mai larg și mai diversificat, să aibă acces la conținutul programelor derulate.

ARTHUB Bucharest este principalul proiect al asociației, prin intermediul căruia sunt adresate probleme ale comunității artistice din București precum lipsa spațiilor de lucru, lipsa sistemelor sindicale sau de micro și macro organizare a artiștilor și profesioniștilor din artă și cultură. 

Inițiativa ARTHUB a demarat în 2013 când centrul pilot a funcționat pentru un an la adresa Bdul Mărășești 107, oferind spațiu pentru expoziții, dezbateri, întâlniri de management cultural, cursuri și prelegeri artistice. Dintre evenimentele relevante desfășurate în 2013 la ARTHUB amintim seria de convorbiri ARTHUB Talks care i-a avut ca invitați pe Dan Perjovschi, Ioana Ciocan, Silviu Dancu și Adrian Iurco.

În 2016 ARTHUB s-a mutat într-un spațiu generos de factură industrială la etajul patru al clădirii Piața Latină. Aici , ne-am concentrat pe organizarea spațiilor de lucru și producție și pe creșterea comunității artistice. Dintre evenimentele derulate pe parcursul celor doi ani de funcționare în B-dul Carol amintim expoziția colectivă ”PARCELA„, rezidența artistică a colectivului internațional Ludic finalizată cu performance-ul imersiv ”Planet.i”, producția spectacolului ”Bambina, regina florilor” în regia lui Mihai Lucaks, expozițiile și evenimentele din cadrul Bucharest Art Week 2017War Correspondent” de Cristian Munteanu și conferința regizorului sirian Abo Bakr al Haj Ali pe tema corespondenței de război din zonele de conflict etc.

După doi ani de activitate în B-dul Carol 61, comunitatea de artiști din ARTHUB s-a mutat de la 1 iunie 2018 într-o vilă de 350 mp în apropierea Universității Naționale de Artă, pe strada Theodor Aman la numărul 38. Noul spațiu a fost inaugurat cu expoziția colectivă ”RE: load, start, play” care a reunit artiști din ARTHUB, fie ei rezidenți sau colaboratori la distanță.

Pe durata verii 2018 s-a desfășurat ARTHUB eXcentric – proiect finanțat de AFCN prin intermediul căruia copii din comune limitrofe ale Bucureștiului precum Jilava au participat la cursuri de desen, pictură, linogravură, teatru și teatru de păpuși – toate desfășurate la ARTHUB și tururi culturale la diverse obiective din capitală precum MNAR sau MNAC, ghidate de istorici de artă. 

În toamna anului 2018 colectivul ARTHUB a organizat expoziția Măcinat, în cadrul programului artistic ”Mori și comori, mituri și rituri” cu participarea unui număr mare de artiști din hub. Expoziția a luat forma unui traseu imersiv în spațiul public și alte obiective culturale din imediata apropiere precum MNLR.

În acest moment în ARTHUB funcționează 10 ateliere în spații individuale de lucru, un spațiu de lucru în comun, două spații destinate galeriilor de artă: Elevator Emergent și GFN și periodic, târgul de artă și artizanat Ecleraj Boutique.