Salut,

Dacă ai ajuns pe această pagină, aproape sigur ai participat la cel puțin un eveniment la ARTHUB Bucharest, ai trecut măcar o dată pe la Grădină sau poate chiar te consideri o persoană dea casei. Sperăm că te-ai simțit bine pentru că noi sigur ne-am bucurat să-ți fim gazde! Și pentru că bucuria de a primi oaspeți a devenit pentru noi o vocație, te invităm și aici într-un spațiu virtual, să ni te alături și să ne oferi puțin din timpul tău, cât să îți spunem povestea noastră și cum poţi deveni mai mult parte din ea. 

Povestea ARTHUB a început acum aproape 11 ani din dorința de a fi de folos mediului artistic din București și este despre reziliență, autenticitate și solidaritate. În acest timp am schimbat mai multe sedii și abordări și fiecare a venit la pachet cu provocări, necunoscute și foarte mult efort de adaptare și supraviețuire. Ne-au ghidat mereu o busolă interioară și un set de valori care au făcut din ARTHUB un spațiu resursă, o scenă deschisă pentru experiment și debut și un bastion al democratizării actului cultural din Bucureşti. Fiecare nouă formulă a adus cu sine persoane providențiale, alianțe, prietenii, organizații partenere care în timp au devenit o rețea şi, poate cel mai important, o comunitate din ce în ce mai numeroasă și mai implicată, care a salvat din nou și din nou acest proiect atunci când presiunea financiară părea că va fi fatală.

Reluarea activității după pandemie a coincis cu mutarea într-un spațiu cu o lungă tradiție artistică: fosta galerie și școală doctorală a Universității Naționale de Artă București. Dimensiunea sălii principale special gândită ca galerie de artă, localizarea ultracentrală și o grădină boemă cu magnolie, glicină și un castan secular reprezentau răspunsul la toate căutările noastre de până atunci – rămâne până astăzi spațiul ideal pentru un centru cultural independent. Din păcate și cheltuielile acestui spațiu sunt pe măsură, demne de o instituție publică, nu de o mică organizație artistică. Odată demarată însă, aventura ambițioasă din Budișteanu 10 avea să ne captiveze în întregime, să ne schimbe definitiv și să ne înscrie în istoria culturală a acestui oraș.

Planul inițial, optimist și puţin naiv, era că vom acoperi toate costurile de funcționare din activitatea unui bar și așa a apărut Grădina Arthub. O cafenea este însă un proiect în sine, tributar stării economice generale şi cantităţii de intemperii. Din artiști ne-am trezit peste noapte cârciumari și o vreme ne-a plăcut maxim dar curând, epuizarea și nevoia de timp pentru a ne continua munca culturală ne-au impus să angajăm colegi. Astăzi suntem unsprezece într-o echipă pe cât de intersecțională pe atât de eficace și prietenoasă și chiar atâția trebuie să fim pentru a putea derula volumul de muncă necesar. De fapt ar trebui să fim doisprezece pentru că încă ne căutăm contabilă full time, apropo, poate știi pe cineva! Încercăm să facem din Grădina ARTHUB un mediu securizant de muncă în care fiecare persoană este respectată și salariile sunt corelate cu coșul zilnic dar în condițiile în care operăm într-o inflație galopantă și pe o piață concurențială unde alte cafenele au costuri salariale cu mult mai mici, reflectate în prețul produselor lor, încasările de la bar nu au reușit niciodată să acopere toate cheltuielile de funcționare ale ARTHUB Bucharest. 

Am încercat să suplimentăm veniturile prin închirierea sălii pentru organizații și colective artistice, organizarea de petreceri și câte și mai câte. A rezultat un ritm de lucru nebun și prea puțin sustenabil la care nu mai știm când și cum ne-am adaptat. Bunăoară, numai anul acesta am găzduit 184 de evenimente publice (spectacole, expoziții, concerte, proiecții) și 73 private (cursuri, ateliere, conferinţe, mese comunitare, aniversări, chiar şi o nuntă). 

Partea bună din această dinamică constă în numărul mare de vizitatori care ne trec pragul; doar în ultimele trei luni peste 11.000 de vizite. Ne-am format un public de aproximativ 2000-2500 de persoane care revin cu o oarecare frecvență după cum și un nucleu de cca 250 de persoane pentru care Grădina ArtHub este un third place (acel spațiu familiar pentru socializare și relaxare care nu este ”acasă” și nici ”la serviciu”). Dacă ne cunoști, știi că abordarea noastră culturală nu este una comercială ceea ce face ca aceste cifre să fie o performanță și un indicator al utilității noastre în peisajul cultural bucureștean. 

Un proiect de o asemenea anvergură ar trebui susținut constant din surse publice și private. Din păcate finanțările publice din România nu acoperă niciodată cheltuieli de funcționare iar cantitatea de muncă necesară ritmului descris mai sus a devenit incompatibilă pentru noi cu administrarea unor finanțări anevoioase birocratic și project-based precum AFCN sau ARCUB. Singura instituție care ne-a sprijinit vremelnic printr-o serie de micro-finanțări, Expo Arte, a fost desființată luna trecută. De aceea putem spune cu mâna pe inimă că unicul sprijin constant a  rămas comunitatea din jurul ARTHUB, oameni și organizații care vă aduceți la noi proiectele, visele, ideile și luptele pentru o societate mai bună și mai deschisă. 

Anul trecut pe vremea asta derulam o campanie de strângere de fonduri care ne-a asigurat parcurgerea iernii și iată-ne astăzi după un an în care cuvântul cheie a rămas din păcate ”supraviețuirea” că ne întoarcem din nou către comunitatea din jurul nostru pentru a prezenta un raport de activitate de la ultima campanie și planul unui program coerent pentru 2024 subsumat în conceptul In The Pursuit Of Utopia. Vrem să continuăm să definim ceea ce ar putea însemna pentru fiecare dintre noi un spațiu (mai) sigur. Un loc unde oricine poate obține vizibilitate și își poate îndeplini potențialul, unde simţi că aparții și talentul și ideile tale sunt valorificate, un loc unde proiectele pot prinde viaţă şi se pot dezvolta.

Dacă ai avut răbdare până aici, ARTHUB Bucharest înseamnă ceva pentru tine și la fel ca și noi îți dorești să existe și la anul. Pentru asta avem nevoie de cel puţin 50.000 de lei până la finalul lunii decembrie, în plus față de veniturile pe care le poate genera barul. Această sumă va acoperi costurile cu gazele, electricitatea, un set nou de boxe pentru sonorizare după cum şi o lună ianuarie în care nu vom avea de organizat evenimente şi ne-am putea concentra pe planificarea programului In The Pursuit Of Utopia şi obţinerea de finanţări şi sponsorizări pentru el. 

Te rugăm să contribui cu orice sumă poţi. Din campaniile anterioare am înțeles că fiecare leu donat contează. Dacă nu poți dona bani, ne poți dona un obiect pe care să-l dăm ca premiu la una dintre petrecerile de strângere de fonduri pe care le vom organiza şi ne ajută mult să duci vorba mai departe despre campania noastră. Iată mai jos toate metodele cum poţi contribui: 

Participi în campania de strângere de fonduri achiziționând produse sau servicii

Te invităm pe pagina campaniei aici să îți alegi dintre recompense.

Participi la evenimentele pe care le organizăm. Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului este Revelionul. Ne-am bucura să îl petrecem împreună.

Bilete poți achiziționa de aici.

Poți dona în mod direct bani în contul Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane

CONT Bancar: RO98 BTRL RONC RT04 5775 6801
Banca Transilvania 

Cu mențiunea: Pentru proiectul ARTHUB Bucharest

În cele din urmă, poți dona în mod oficial, prin direcționarea a 2% către organizația noastră

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ai ales să susții arta. Știm că nu e cel mai presant subiect al zilei dar pentru noi este important să ne continuăm și să ne îmbunătățim permanent activitatea după cum este important și că te avem alături.

Pentru a putea direcționa 2% către ARTHUB Bucharest iată care sunt datele noastre:

Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane

CUI: 26758301

Nr. Reg. Special: 15/21.01.2010

Sediu social: Bdul Dinicu Golescu nr. 31, bl.1, sc.3, ap.95, sector 1 București

CONT Bancar:

RO98 BTRL RONC RT04 5775 6801
Banca Transilvania